Prima pagină > Uncategorized > Evenimente din 2014 la zi. Alea mai semnificative.

Evenimente din 2014 la zi. Alea mai semnificative.

Pentru că deja blogul meu pare mai mult un jurnal pe care nici eu nu îl vizitez prea des, dar care işi păstreaza rolul de a înregistra evenimente sau întâmplări care au fost de interes la momentul lor, voi aminti de unele evenimente petrecute de la ultima mea postare. Aparent în ordinea importanţei lor.

1.  Alegerile prezidenţiale din 2014 :  au avut loc la finele anului, în două tururi de scrutin, iar rezultatul ne-a încălzit „pe toţi” : câștigător candidatul opoziţiei și nu al PeSeDului, partid care oricum controla mai toate instituţiile statului prin majoritatea din parlament, ponderea de oameni puşi în funcţii cheie în teritoriu.

În al doilea tur au ajuns premierul în funcție, Victor Ponta, din partea alianţei electorale care includea PeSeDe, UNePeRe , PeCe, respectiv ex-primarul Sibiului, „neamţul”  Klaus Iohannis, din partea alianţei liberalilor.  După un prim tur marcat de vâlva scandalului din diaspora ( cozi lungi de aşteptare la secţiile de votare, unele de peste 10 ore şi chiar fără succes la final ) a urmat al doilea tur, cu o participare la vot cu peste 10% mai mare față de primul, iar Iohannis a obținut 54,43% din opțiuni. Mulți susținători din diaspora și mulți alții mobilizați prin campania online ( pe FB ) a staff-ului opoziției.

2.  Anexarea Crimeei de Federaţia Rusă : a avut loc în luna martie 2014, în urma unui referendum fabricat în deja autoproclamata Republică Autonomă Crimeea. Rezultatele au fost umflate în stilul comuniştilor ruși, la un 95% din participanţii la scrutin  în favoarea alipirii la Rusia. Amin.

Înaintea acestui proces politic : ” integrarea Republicii Crimeea și a orașului federal – port Sevastopol  ca subiecți federali ” s-a derulat procedura standard a Ursoaicei-mamă şi anume trupe speciale ruseştifără însemne, au preluat controlul asupra celei mai mari părți a peninsulei Crimeea, la acel timp parte a Ucrainei, inclusiv clădiri civile, aeroporturi și baze militare. Argumentul lor şi sincronizarea promptă dpdv militar si legislativ a fost că după Revoluţia ucrainiană pro-europeană ( EuroMaidanul – declanşat la finele 2013 ) trupele rusești au avut doar rolul de a proteja activele militare din zonă conform tratatelor bilaterale ruso-ucrainene. În faţa presei au aruncat praf că „grupuri de autoapărare locale” și nu armata rusă ar fi preluat controlul asupra infrastructurii și instalațiilor militare din Crimeea, iar formularea ulterioară a oficialităţilor din Moscova a fost nu ca despre o intevenţie militară în Ucraina, ci despre una de sprijin într-o criză umanitară, pretextând că sute de mii de oameni au căutat refugiu în Rusia, nu locuri de muncă.

3. Lupta anticoruptie in RO, cu DNA ca procuror „jucător” şi exhibiţionist , a ajuns să arate şi rezultatele şi dovada funcţionării, organizării profi.  Dupa un 2014 bogat în activ. raportate ( 1.138 de anchete finalizate cu o condamnare definitivă ), si la inceputul lui 2015 s-au derulat anchete cu arestări și condamnări ale unor persoane publice care odată păreau invincibile, intangibile chiar. Iar media ( şi nu numai )  din RO  ( şi nu numai din RO ) a exultat : 7% din parlamentarii aleşi în 2012 au fost condamnaţi sau sunt anchetaţi pentru fapte de corupţie  și nu mai puțin de  7 judecători și 13 procurori au fost închiși pentru corupție.

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: